Články

Psychoaktivní látky a baseball

2.7.2018

V českém baseballu se můžeme mezi hráči (ale i členy realizačních týmů) setkat s užíváním dvou psychoaktivních látek. Jedná se o žvýkací tabák a marihuanu. Každá z nich má jinou historii, jiného typického uživatele, jiné účinky i rizika.

Zamyšlení nad dětským sportem

12.11.2016

Letos jsem měl v ordinaci skutečně výrazný nárůst dětí a adolescentů s různými zraněními z přetížení, a to nejen z baseballu, týká se to i ostatních sportovců - plavců, volejbalu, fotbalu, hokeje, florbalu, badmintonu apod. Nejen toto zjištění, ale i další skutečnosti, které v poslední době pozoruji, mě přivedly k sepsání tohoto článku. Jsem přesvědčen, že se jedná o důsledek příliš časné specializace na jeden sport.

Limitace nadhozů v roce 2013 - potřebujeme změnu?

11.9.2012

Přetiskujeme článek ze stránek www.baseball.cz: V roce 2010 začaly platit v našich mládežnických soutěžích limitace počtu nadhozů. Pro rok 2013 zvažuje Lékařská komise ve spolupráci s Komisí mládeže a rozvoje některé změny. Chtěli bychom reagovat nejen na situaci v českém, evropském a světovém baseballu, ale i na některé nové lékařské poznatky a chtěli bychom do diskuse o případné aktualizaci zapojit širší baseballovou veřejnost.

Výživa a doplňky stravy u mladého sportovce

10.3.2011

Mladí sportovci jsou často plní ambicí, chtějí být co nejlepší, mít nejlepší výkony, být oporou týmu…ale tato touha je může přivést i k experimentování s výživou anebo s doplňky stravy pro sportovce

Plastika předního zkříženého vazu - kdy ano a kdy ne

2.8.2010

Otázka optimálního řešení poraněného předního zkříženého vazu (= PZV) patří ve sportovní medicíně k těm kontroverznějším. Existují různé taktiky, jak po tomto poranění postupovat.

Posilování z pohledu lékaře - zásady a chyby

20.6.2010

V poslední době jsem se setkal s několika případy nevhodného posilování, které se nakonec projevilo zdravotními potížemi. Nebude proto na škodu připomenout si títmo článkem, jaké místo by mělo posilování v životě baseballisty zaujímat a jakých chyb by se měli hráči vyvarovat.

Prevence Little League Elbow v baseballu

10.5.2010

Přehled rizikových faktorů a tipy pro prevenci poškození lokte u mladých baseballistů

Zranitelný loket

9.4.2010

Obávaným zraněním u mladých baseballistů je poškození růstové spáry na vnitřní straně lokte – tzv. Little League Elbow. V tomto článku najdete krátký přehled užitečných informací.

Nebezpečí pro chrupavku

7.3.2010

Zdánlivě nevinné pobolívání jednoho (a časem obou) kolen po zátěži může být prvním varovným příznakem problému, kterého se budeme obtížně zbavovat. Přitom se jedná o problém, jehož rozvoji se dá zabránit.