Nebezpečí pro chrupavku

Neděle 7. března 2010

MUDr. Filip Hudeček

Odborný název zní chondropatie a jedná se o různě závažné změny struktury chrupavky, nejčastěji na čéšce. V prvním stadiu je to pouhé změknutí chrupavky, ve druhém praskliny, ve třetím rozvláknění a ve čtvrtém stadiu už je chrupavka odřená až na kost. Bohužel se dnes setkáváme s pokročilými změnami na chrupavkách už u adolescentů. V takto nízkém věku jsou častěji postiženy dívky, u dospělých začínají postupně přavažovat muži.

Abychom problém pochopili, musíme si říci alespoň minimum lékařských informací. Chrupavka nemá cévní zásobení, její výživu zajišťuje kloubní mok. Velkou roli hraje poloha kloubu. Když je koleno plně nataženo, čéška je volně pohyblivá a její chrupavka je vydatně oplachovaná kloubním mokem. Když je koleno ohnuté do pravého úhlu, pak je čéška doslova vmáčknuta do žlábku na stehenní kosti a kloubní mok se k povrchu chrupavky nedostane. Pokud tato poloha trvá příliš dlouho, nebo se příliš často opakuje, pokud se k tomu přidají síly, které tlak znásobí (např. těžké váhy při leg-pressu nebo dřepech s činkou) nebo pokud máme nějaké vrozené či získané dispozice (zkrácené zevní úpony čéšky, nevýhodné osové uspořádaní kolena, oslabení nebo zkrácení některých svalů kolem kolena), pak je otázkou času, kdy chrupavky vypoví své služby.

Hodně patologických stavů ve sportovní medicíně je dáno nepoměrem mezi odolností pohybového aparátu a zátěží, kterou na něj nakládáme. Tak je tomu i u chondropatie. Proto je rozvoj těchto potíží často vázán na změnu režimu (nejčastěji navýšení objemů) nebo naopak na postupné selhání ochranných faktorů při stejné nebo i menší zátěži. Potíže může nastartovat i vcelku banální zranění na již „připraveném“ terénu.

Je jasné, že v těchto případech je rozumné řešit opravdu vyvolávající příčinu. Nasazení léků na chrupavky a doporučení „Tak se tolik nehoňte…“, má většinou pouze dočasný efekt.  Špatně léčená chondropatie, kdy neodhalíme skutečně primární problém, může přivést sportovce až na operační sál a často i ukončit sportovní kariéru. U tohoto zdravotního problému je obzvláště důležitá spolupráce všech zúčastněných – sportovce, trenéra, fyzioterapeuta a lékaře. A vůbec nejlepší je při preventivním vyšetření odhalit dispozice k chondropatickým potížím a dobrou rehabilitační léčbou a upraveným tréninkovým režimem těmto potížím předejít. Mějme na paměti, že chrupavka má velmi omezenou schopnost regenerace a jak ji jednou poškodíme, už není jednoduché cesty zpět.